Flaki z boczniaka
Zachwycają wegetarian. Bezmięsne flaki dla fanów warzyw.
![Flaki z boczniaka](https://i.iplsc.com/0006OMTUIKAQWBS3-C322-F4.webp)
Składniki
- 1/3 pora
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- ½ czerwonej papryki
- ½ żółtej papryki
- ok. 100 g boczniaków
- ½ cebuli
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 50 ml oleju rzepakowego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Pokrój pora, marchew, pietruszkę, papryki, cebulę oraz boczniaki w cienkie paski. Do garnka wlej olej i przesmaż warzywa (oprócz grzybów) do miękkości (ok. 6 minut).
W międzyczasie zetrzyj lub drobno pokrój imbir. Do rondla z włoszczyzną wlej ok. 1 l wody i dodaj boczniaki, imbir oraz suche przyprawy. Zupę pozostaw na gazie przez ok. 40 minut. Jeśli chcesz, aby potrawa była bardziej sycąca, podawaj ją z serową grzanką.
Pamiętaj, aby dokładnie oczyścić grzyby! Ja używam do tego celu pędzelka.
Przepis pochodzi z książki "Zachcianki" Darka Kuźniaka.
![Okładka książki "Zachcianki" Darka Kuźniaka](https://i.iplsc.com/0006OMP2TLK1E0SY-C322-F4.webp)