Reklama

Focaccia z czarnymi oliwkami

Mając nieco więcej czasu, możemy sami przygotować pyszne i zdrowe pieczywo. Nasze chleby, bułki czy rogaliki będą wyjątkowe i bez konserwantów.

Składniki

  • 10 g drożdży
  • 150 ml wody
  • łyżeczka drobnoziarnistej soli
  • 2 łyżeczki gruboziarnistej soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek
  • 250 g mąki
  • 4 łyżki oliwy
  • po szczypcie czarnego pieprzu i oregano

Sposób przygotowania:

1. Drożdże zalej połową ciepłej wody. Dodaj cukier i 2 łyżki mąki. Wymieszaj i odstaw na 30 minut. 

2. Dodaj mąkę, sól drobnoziarnistą, resztę wody i łyżkę oliwy. Zagnieć elastyczne ciasto i rozwałkuj je na blacie posmarowanym łyżką oliwy. Przełóż do formy i odstaw na ok. godzinę. 

3. Ciasto posyp oregano, pieprzem i solą gruboziarnistą. Wyłóż na to oliwki wymieszane z 2 łyżkami oliwy. Odstaw na około godzinę. 

4. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Piecz focaccię na złoto przez 15-20 minut.

Reklama

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy