Focaccia z czarnymi oliwkami
Mając nieco więcej czasu, możemy sami przygotować pyszne i zdrowe pieczywo. Nasze chleby, bułki czy rogaliki będą wyjątkowe i bez konserwantów.

Składniki
- 10 g drożdży
- 150 ml wody
- łyżeczka drobnoziarnistej soli
- 2 łyżeczki gruboziarnistej soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 szklanki czarnych oliwek
- 250 g mąki
- 4 łyżki oliwy
- po szczypcie czarnego pieprzu i oregano
Sposób przygotowania:
1. Drożdże zalej połową ciepłej wody. Dodaj cukier i 2 łyżki mąki. Wymieszaj i odstaw na 30 minut.
2. Dodaj mąkę, sól drobnoziarnistą, resztę wody i łyżkę oliwy. Zagnieć elastyczne ciasto i rozwałkuj je na blacie posmarowanym łyżką oliwy. Przełóż do formy i odstaw na ok. godzinę.
3. Ciasto posyp oregano, pieprzem i solą gruboziarnistą. Wyłóż na to oliwki wymieszane z 2 łyżkami oliwy. Odstaw na około godzinę.
4. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Piecz focaccię na złoto przez 15-20 minut.
Zobacz także: