Francuska tarta

Składniki
- 60 dag włoskiej kapusty,
- 20 dag cebuli,
- 5 dag boczku wędzonego,
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego,
- 30 dag kiełbasy metki,
- 15 dag chudego białego sera,
- 6 łyżek mleka,
- 6 jajek,
- 30 dag mąki pszennej,
- 1 łyżka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 2 szklanki śmietany 18 proc.,
- 1 łyżka mąki kukurydzianej,
- 4 gałązki świeżego majeranku,
- 8 łyżek oleju,
- sól,
- pieprz,
- kminek,
- majeranek,
- tłuszcz i bułka tarta do formy
2 godz. 0 min
6
1. Kapustę przekroić na ćwiartki, wyciąć głąb, poszatkować. Cebulę i boczek pokroić w paski, podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Dodać kapustę, wlać bulion, dusić 10 minut. Doprawić solą, pieprzem i kminkiem, ostudzić. Kiełbasę pokroić w grube plasterki.
2. Wymieszać twaróg, pozostały olej, mleko i 1 łyżeczkę soli. Dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto. Rozwałkować, po czym włożyć do tortownicy o średnicy 35 cm.
3. Ciasto posypać bułką tartą, ułożyć plasterki kiełbasy. Na nią wyłożyć podduszoną kapustę.
4. Ubić śmietanę z jajkami, dodać mąkę kukurydzianą, majeranek, sól i pieprz. Zalać kapustę, piec 75 minut w temp. 180°C. Udekorować listkami majeranku.
Zobacz także: