Francuska tarta

Dodatki można modyfikować wedle smaku
Dodatki można modyfikować wedle smaku123RF/PICSEL

Składniki

  • 60 dag włoskiej kapusty,
  • 20 dag cebuli,
  • 5 dag boczku wędzonego,
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego,
  • 30 dag kiełbasy metki,
  • 15 dag chudego białego sera,
  • 6 łyżek mleka,
  • 6 jajek,
  • 30 dag mąki pszennej,
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 2 szklanki śmietany 18 proc.,
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej,
  • 4 gałązki świeżego majeranku,
  • 8 łyżek oleju,
  • sól,
  • pieprz,
  • kminek,
  • majeranek,
  • tłuszcz i bułka tarta do formy
2 godz. 0 min
6

1. Kapustę przekroić na ćwiartki, wyciąć głąb, poszatkować. Cebulę i boczek pokroić w paski, podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Dodać kapustę, wlać bulion, dusić 10 minut. Doprawić solą, pieprzem i kminkiem, ostudzić. Kiełbasę pokroić w grube plasterki.

2. Wymieszać twaróg, pozostały olej, mleko i 1 łyżeczkę soli. Dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto. Rozwałkować, po czym włożyć do tortownicy o średnicy 35 cm. 

3. Ciasto posypać bułką tartą, ułożyć plasterki kiełbasy. Na nią wyłożyć podduszoną kapustę. 

4. Ubić śmietanę z jajkami, dodać mąkę kukurydzianą, majeranek, sól i pieprz. Zalać kapustę, piec 75 minut w temp. 180°C. Udekorować listkami majeranku.

Zobacz także:

Katarzyna Popowska planuje wydanie płyty Styl.pl
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?