Francuska tarta
1. Kapustę przekroić na ćwiartki, wyciąć głąb, poszatkować. Cebulę i boczek pokroić w paski, podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Dodać kapustę, wlać bulion, dusić 10 minut. Doprawić solą, pieprzem i kminkiem, ostudzić. Kiełbasę pokroić w grube plasterki.
2. Wymieszać twaróg, pozostały olej, mleko i 1 łyżeczkę soli. Dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto. Rozwałkować, po czym włożyć do tortownicy o średnicy 35 cm.
3. Ciasto posypać bułką tartą, ułożyć plasterki kiełbasy. Na nią wyłożyć podduszoną kapustę.
4. Ubić śmietanę z jajkami, dodać mąkę kukurydzianą, majeranek, sól i pieprz. Zalać kapustę, piec 75 minut w temp. 180°C. Udekorować listkami majeranku.
Zobacz także: