Francuska zapiekanka
Serwowano ją we Francji w poniedziałki, gdy zostawało trochę ugotowanego mięsa z niedzielnego rosołu. Dziś jest chętnie jadana również w inne dni.
Pomidory sparz wrzątkiem, zalej zimną wodą i zdejmij z nich skórkę. l
Podgrzej w rondelku olej i podsmaż na nim pokrojone na drobno cebule. Gdy się zrumienią, dodaj mięso i wymieszaj. Następnie włóż pomidory, drobno pokrojony czosnek, wsyp pieprz i część posiekanego tymianku. Zagęść mąką, zalej małą ilością wody i duś do miękkości przez ok. 45 minut.
Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości w posolonej wodzie. Odcedź i przepuść przez maszynkę do mięsa o drobnych oczkach lub przeciśnij przez praskę.
Gdy masa ziemniaczana przestygnie, wbij żółtko. Dodaj starty żółty ser i połowę porcji parmezanu. Dopraw solą i pieprzem.
Masę dokładnie wymieszaj lub wyrób dłońmi.
Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem. Wyłóż podduszone mięso i wyrównaj.
Na mięso wyłóż masę ziemniaczaną. Posyp resztą tartego parmezanu. Z dwóch gałązek tymianku oberwij listki i posyp wierzch. Pozostałe dwie gałązki połóż w całości.
Piekarnik nagrzej do 180°C. Włóż zapiekankę i piecz przez ok. 30 minut, aż się zrumieni.