Reklama

Francuska zapiekanka

Serwowano ją we Francji w poniedziałki, gdy zostawało trochę ugotowanego mięsa z niedzielnego rosołu. Dziś jest chętnie jadana również w inne dni.

Składniki dla: 4 porcje

Składniki

  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 2 cebule
  • 50 dag mięsa mielonego
  • 2 duże pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz czarny mielony
  • 4 gałązki tymianku
  • 1 i 1/2 łyżki mąki
  • 50 dag ziemniaków
  • sól
  • 1 żółtko
  • 10 dag żółtego sera
  • 10 dag parmezanu
  • 3 łyżki masła

Pomidory sparz wrzątkiem, zalej zimną wodą i zdejmij z nich skórkę. l

Podgrzej w rondelku olej i podsmaż na nim pokrojone na drobno cebule. Gdy się zrumienią, dodaj mięso i wymieszaj. Następnie włóż pomidory, drobno pokrojony czosnek, wsyp pieprz i część posiekanego tymianku. Zagęść mąką, zalej małą ilością wody i duś do miękkości przez ok. 45 minut.

Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości w posolonej wodzie. Odcedź i przepuść przez maszynkę do mięsa o drobnych oczkach lub przeciśnij przez praskę.

Reklama

Gdy masa ziemniaczana przestygnie, wbij żółtko. Dodaj starty żółty ser i połowę porcji parmezanu. Dopraw solą i pieprzem.

Masę dokładnie wymieszaj lub wyrób dłońmi.

Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem. Wyłóż podduszone mięso i wyrównaj.

Na mięso wyłóż masę ziemniaczaną. Posyp resztą tartego parmezanu. Z dwóch gałązek tymianku oberwij listki i posyp wierzch. Pozostałe dwie gałązki połóż w całości.

Piekarnik nagrzej do 180°C. Włóż zapiekankę i piecz przez ok. 30 minut, aż się zrumieni.

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy