Francuska zupa rybna
Nic tak nie poprawia humoru jak miska gorącej zupy z konkretną wkładką!
Sposób przygotowania:
1. Przygotować bulion. Cebulę opalić nad ogniem. Pstrąga na bulion oczyścić, odfiletować, włożyć do garnka głowę i kręgosłup, dodać wszystkie warzywa, zioła, 5 ziaren pieprzu. Zalać 3 l wody, gotować na małym ogniu 30 min. Odcedzić przez sito, doprawić solą.
2. Warzywa oczyścić, pokroić. Na 1/2 oliwy zeszklić pokrojony czosnek i por. Dodać resztę warzyw, podsmażać przez minutę. Dodać wino, odparować. Wlać bulion i passatę pomidorową. Doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu ok. 20 minut.
3. Ryby umyć i pokroić, krewetki obrać ze skorupek, oczyścić. Dodać do garnka, gdy warzywa będą już miękkie, włożyć też odfiletowanego pstrąga, zmniejszyć ogień, gotować jeszcze maksimum 5 minut. Doprawić natką, solą, pieprzem. Wlać resztę oliwy.
Zobacz także: