Frittata z bakłażanem i pieczarkami
Pożywna frittata z warzywami i pieczarkami to wyśmienite danie na początek dnia.
Bakłażan kroimy wzdłuż na pół, następnie na plasterki. Analogicznie robimy z cukinią. Pieczarki oczyszczamy i kroimy na ćwiartki, szalotkę drobno siekamy.
Do miseczki wlewamy jogurt, na tarce ścieramy skórkę z cytryny oraz wyciskamy sok. Dodajemy sól i pieprz do smaku, mieszamy.
Do oddzielnej miseczki wbijamy jajka, wlewamy śmietanę, dodajemy przyprawy do smaku i energicznie mieszamy w celu uzyskania jednolitej masy.
Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy szalotkę i smażymy do zarumienienia, następnie pieczarki, bakłażan. Po podsmażeniu składników wlewamy masę jajeczno-śmietanową.
Frittatę zdejmujemy z patelni, kroimy na części i polewamy jogurtem z cytryną, posypujemy szczypiorkiem. Smacznego!