Frykadelki z jajkiem na twardo

123RF/PICSEL

Składniki

  • słodka mielona papryka
  • sól
  • 1 bułka kajzerka
  • 40 dag mieszane mięso mielone
  • pieprz
  • 17 małych sztuk jajko
  • keczup
  • 1 łyżka ostra musztarda
  • 1 cebula
  • 35 dag metka wieprzowa
  • 1-2 łyżki tarta bułka
7 i wiecej osób

Małe jajka gotować 8 minut w lekko posolonej wodzie. Przestudzić, polewając zimną wodą. Obrać ze skorupek. Odłożyć do całkowitego wystudzenia.

Bułeczkę typu kajzerka namoczyć w zimnej wodzie. Cebulę obrać, posiekać. Bułeczkę odcisnąć, wymieszać z mielonym mięsem oraz metką wieprzową. Dodać cebulę, musztardę, tartą bułkę, wbić średniej wielkości jajko. Doprawić pieprzem, solą i słodką papryką. Masę dobrze wyrobić lekko zwilżonymi rękami.

Ugotowane na twardo jajka oblepić mięsną masą. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec na rumiano 20-25 minut. Frykadelki podawać z ketchupem (innym pikantnym sosem do mięs).

Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas