Frykadelki z jajkiem na twardo
Składniki
- słodka mielona papryka
- sól
- 1 bułka kajzerka
- 40 dag mieszane mięso mielone
- pieprz
- 17 małych sztuk jajko
- keczup
- 1 łyżka ostra musztarda
- 1 cebula
- 35 dag metka wieprzowa
- 1-2 łyżki tarta bułka
7 i wiecej osób
Małe jajka gotować 8 minut w lekko posolonej wodzie. Przestudzić, polewając zimną wodą. Obrać ze skorupek. Odłożyć do całkowitego wystudzenia.
Bułeczkę typu kajzerka namoczyć w zimnej wodzie. Cebulę obrać, posiekać. Bułeczkę odcisnąć, wymieszać z mielonym mięsem oraz metką wieprzową. Dodać cebulę, musztardę, tartą bułkę, wbić średniej wielkości jajko. Doprawić pieprzem, solą i słodką papryką. Masę dobrze wyrobić lekko zwilżonymi rękami.
Ugotowane na twardo jajka oblepić mięsną masą. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec na rumiano 20-25 minut. Frykadelki podawać z ketchupem (innym pikantnym sosem do mięs).