Frytki z cukinii
Smakowite frytki nie muszą być przyrządzone jedynie z ziemniaków! Polecamy prosty przepis na chrupiące frytki z cukinii.
Składniki
- 3 średniej wielkości cukinie
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- ½ szklanki bułki tartej
- 2 łyżki tartego parmezanu
- ½ szklanki mąki
na sos bazyliowy
- pęczek bazylii
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- sól
- 3 łyżki oliwy
- kilka łyżek majonezu
Przepis pochodzi z 318. odcinka programu "Ewa gotuje".
Sposób przygotowania:
Z cukinii odciąć końce. Przekroić wzdłuż na 4 części, następnie podzielić na mniejsze kawałki (2-3, co zależy od wielkości warzyw).Jajko wybić na talerz, przyprawić solą i pieprzem. Roztrzepać. Do bułki tartej zetrzeć parmezan. Wymieszać.
Cukinie obtoczyć w mące, zanurzyć w jajku, opanierować w bułce z parmezanem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Upiec na złoty kolor w temp. 220 st. C.
Podawać z sosem. Liście bazylii drobno posiekać. Wrzucić do moździerza. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i sok z cytryny. Przyprawić solą i rozetrzeć. Wlać oliwę. Wymieszać z majonezem.