Galette – rustykalna tarta ze śliwkami
Letnie owoce przełamują słodki smak wypieków i ładnie je dekorują. Które z owoców sezonowych zaserwujesz na niedzielny deser?
Składniki
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki cukru pudru
- 150 g masła
- 2-3 łyżki naturalnego jogurtu
- 1/2 kg śliwek
- 3 łyżki cukru
- gałązka tymianku do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Mąkę wymieszaj z solą i cukrem pudrem. Posiekaj z masłem. Dodaj jogurt. Zagnieć ciasto. Owiń je w folię spożywczą i włóż na 60 minut do lodówki.
2. Na pergaminie rozwałkuj ciasto na grubość 5 mm, nadając mu kształt koła. Śliwki pozbaw pestek i pokrój w ćwiartki. Posyp 2 łyżkami cukru i wymieszaj. Owoce ułóż na cieście - zaczynając od środka. Zostaw 5 cm marginesu.
3. Brzegi ciasta zawiń do środka. Wierzch posmaruj wodą. Posyp łyżką cukru. Piecz 40-45 minut w 200°C. Przed podaniem oprósz tartę cukrem pudrem.
Zobacz także: