Galette z rabarbarem
Jeśli lubisz wypieki z rabarbarem, nie trać czasu. Sezon niebawem się skończy!
Składniki
na ciasto
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki drobnego cukru
- szczypta soli
- 80 g zimnego masła
- jajko
dodatkowe
- 4 łodygi rabarbaru
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- łyżka cukru wanilinowego
- 3 łyżki soku z cytryny
- cukier puder do posypania
- ew. truskawki
Sposób przygotowania:
1. Mąkę wymieszaj z posiekanym zimnym masłem, cukrem, solą i żółtkiem jajka (białko odłóż na później). Ciasto zagnieć, owiń folią spożywczą, po czym wstaw na godzinę do lodówki. Rabarbar umyj i pokrój na drobne kawałki. Posyp mąką ziemniaczaną i cukrem. Wymieszaj z sokiem z cytryny i odstaw na kwadrans.
2. Schłodzone ciasto rozwałkuj dość cienko i uformuj koło wielkości 25 centymetrów. Umieść na nim warzywny farsz, zostawiając wolne brzegi. Podwiń je do środka i za pomocą pędzelka posmaruj pozostawionym białkiem.
3. Ułóż galette na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200ºC i piecz około 40 minut. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Zobacz także: