Reklama

Galette z rabarbarem

Jeśli lubisz wypieki z rabarbarem, nie trać czasu. Sezon niebawem się skończy!

Składniki na ciasto

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 80 g zimnego masła
  • jajko

Składniki dodatkowe

  • 4 łodygi rabarbaru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • łyżka cukru wanilinowego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • cukier puder do posypania
  • ew. truskawki

Sposób przygotowania:

1. Mąkę wymieszaj z posiekanym zimnym masłem, cukrem, solą i żółtkiem jajka (białko odłóż na później). Ciasto zagnieć, owiń folią spożywczą, po czym wstaw na godzinę do lodówki. Rabarbar umyj i pokrój na drobne kawałki. Posyp mąką ziemniaczaną i cukrem. Wymieszaj z sokiem z cytryny i odstaw na kwadrans. 

2. Schłodzone ciasto rozwałkuj dość cienko i uformuj koło wielkości 25 centymetrów. Umieść na nim warzywny farsz, zostawiając wolne brzegi. Podwiń je do środka i za pomocą pędzelka posmaruj pozostawionym białkiem.

Reklama

3. Ułóż galette na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200ºC i piecz około 40 minut. Przed podaniem posyp cukrem pudrem. 

Zobacz także:

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy