Garnek z kurczakiem i tortellini
Do wykonania tej potrawy potrzebujesz tylko jeden garnek, a czas przygotowania to niespełna 30 minut. Zobacz jak przygotować to pyszne i szybkie danie.
Składniki
- 50 dag filetów z kurczaka
- 50 dag pierożków tortellini z mięsnym nadzieniem
- 20 dag mrożonego groszku
- 5 dag parmezanu
- 1 szklanka śmietany 18 proc.
- 2 szklanki bulionu drobiowego
- 6 gałązek bazylii
- 2 łyżki mieszanki przypraw curry
- sól
- słodka papryka
Przygotowanie:
1. Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w niewielką kostkę.
2. W szerokim rondlu wymieszać bulion, śmietanę i curry, doprawić solą. Dodać pokrojone mięso, zamrożony groszek i tortellini. Zagotować, przykryć pokrywką, dusić na średnim ogniu 15 minut, kilka razy mieszając.
3. Parmezan zetrzeć na tarce o dużych otworach.
4. Bazylię opłukać, osuszyć, oderwać liście od łodyg, kilka zostawić w całości, resztę posiekać.
5. Potrawę pod koniec duszenia doprawić solą, papryką i curry. Dodać posiekaną bazylię, wymieszać.
6. Posypać startym serem, od razu podawać w garnku, w którym potrawa się dusiła. Przed podaniem ozdobić listkami bazylii.
Zobacz także: