Garnek z kurczakiem i tortellini

Do wykonania tej potrawy potrzebujesz tylko jeden garnek, a czas przygotowania to niespełna 30 minut. Zobacz jak przygotować to pyszne i szybkie danie.

Włoskie pierożki tortellini są łatwe w przygotowaniu
Włoskie pierożki tortellini są łatwe w przygotowaniu123RF/PICSEL

Składniki

  • 50 dag filetów z kurczaka
  • 50 dag pierożków tortellini z mięsnym nadzieniem
  • 20 dag mrożonego groszku
  • 5 dag parmezanu
  • 1 szklanka śmietany 18 proc.
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 6 gałązek bazylii
  • 2 łyżki mieszanki przypraw curry
  • sól
  • słodka papryka
1 godz. 20 min
4

Przygotowanie:

1. Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w niewielką kostkę. 

2. W szerokim rondlu wymieszać bulion, śmietanę i curry, doprawić solą. Dodać pokrojone mięso, zamrożony groszek i tortellini. Zagotować, przykryć pokrywką, dusić na średnim ogniu 15 minut, kilka razy mieszając. 

3. Parmezan zetrzeć na tarce o dużych otworach.

4. Bazylię opłukać, osuszyć, oderwać liście od łodyg, kilka zostawić w całości, resztę posiekać. 

5. Potrawę pod koniec duszenia doprawić solą, papryką i curry. Dodać posiekaną bazylię, wymieszać.

6. Posypać startym serem, od razu podawać w garnku, w którym potrawa się dusiła. Przed podaniem ozdobić listkami bazylii.

Zobacz także:

Piotr Adamczyk do Krakowa nie przyjechał sam. Czy sprosta nowej roli?Styl.pl