Gęś nadziewana jabłkami, szalotką i kaszą gryczaną
Tradycyjne polskie danie z mięsa gęsi, bogatego w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i 6.
Sposób przygotowania:
1. Gęś opłucz i osusz. Natrzyj solą, majerankiem, kminkiem i cynamonem. Kaszę podpraż na patelni bez tłuszczu. Marchew obierz, drobno zetrzyj i dodaj do kaszy. Wlej 1 szklankę wrzącej wody. Posól, przykryj i gotuj, aż kasza wchłonie wodę. Wtedy wlej kolejną porcję wrzątku. Powtarzaj dotąd, aż kasza będzie miękka.
2. Szalotkę obierz, poszatkuj i podsmaż na maśle. Obierz 2 jabłka i zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Dodaj do kaszy. Dołóż też podsmażoną szalotkę oraz rodzynki. Dopraw solą, pieprzem oraz lubczykiem. Farsz nałóż do gęsi. Zszyj otwór. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Po 10-15 minutach zmniejsz temperaturę do 180°C. Piecz ok. 2 godzin. Pozostałe jabłka umyj, osusz, przekrój na pół i wytnij gniazda nasienne. Obłóż nimi gęś na pół godziny przed końcem pieczenia.
Zobacz także: