Gęś nadziewana jabłkami, szalotką i kaszą gryczaną

Tradycyjne polskie danie z mięsa gęsi, bogatego w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i 6.

Gęś nadziewana jabłkami, szalotką i kaszą gryczaną
Gęś nadziewana jabłkami, szalotką i kaszą gryczaną123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 gęś
  • 2 szklanki kaszy gryczanej
  • 1 szalotka
  • 1 marchewka
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 6 jabłek, np. szara reneta
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • szczypta cynamonu
  • szczypta zmielonego kminku
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Gęś opłucz i osusz. Natrzyj solą, majerankiem, kminkiem i cynamonem. Kaszę podpraż na patelni bez tłuszczu. Marchew obierz, drobno zetrzyj i dodaj do kaszy. Wlej 1 szklankę wrzącej wody. Posól, przykryj i gotuj, aż kasza wchłonie wodę. Wtedy wlej kolejną porcję wrzątku. Powtarzaj dotąd, aż kasza będzie miękka.

2. Szalotkę obierz, poszatkuj i podsmaż na maśle. Obierz 2 jabłka i zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Dodaj do kaszy. Dołóż też podsmażoną szalotkę oraz rodzynki. Dopraw solą, pieprzem oraz lubczykiem. Farsz nałóż do gęsi. Zszyj otwór. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Po 10-15 minutach zmniejsz temperaturę do 180°C. Piecz ok. 2 godzin. Pozostałe jabłka umyj, osusz, przekrój na pół i wytnij gniazda nasienne. Obłóż nimi gęś na pół godziny przed końcem pieczenia.

Zobacz także:

Kaczka wędzona w liściach zielonej herbatyStyl.pl
Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?