Reklama

Gęsie pipki

Gęsie pipki to tradycyjna potrawa kuchni żydowskiej. Przygotowuje się je z nadziewanych ziemniaczanym farszem gęsich szyjek lub żołądków.

Składniki

  • 1 kg żołądków gęsich
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka smalcu gęsiego
  • 1 łyżka majeranku
  • sól
  • pieprz
  • 200 ml śmietany 18%

Przepis pochodzi z 311. odcinka programu "Ewa gotuje".

Sposób przygotowania:

Żołądki ugotować w wodzie (najlepiej w szybkowarze) z liściem laurowym i zielem angielskim. Wyjąć, wystudzić, w razie potrzeby obrać ze skóry i pokroić na kawałki.

Smalec rozgrzać na patelni. Wrzucić i usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zezłoci, dorzucić pokrojony w plastry czosnek oraz żołądki. Wymieszać i podsmażyć. Zalać odrobiną wywaru, w którym gotowały się pipki. Przyprawić majerankiem oraz solą i pieprzem. Po chwili duszenia zaprawić śmietaną (wcześniej zahartować ją sosem z patelni). Zagotować i od razu podawać.

Reklama
Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy