Gęsina pieczona z pomarańczą
Indyka, kaczkę czy gęś przyrządza się bardzo prosto. Polubisz je od razu!
Sposób przygotowania:
1. Mięso umyć, osuszyć. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać tymianek, sos wyciśnięty z cytryny, sól, paprykę, wymieszać. Powstałą marynatę wetrzeć w mięso, włożyć je do głębokiego naczynia, układając skórką do dna. Wstawić do lodówki na całą noc.
2. Gęsinę umieścić w naczyniu żaroodpornym skórką do góry, podlać 4 łyżkami wody, skropić wodą z wierzchu. Piec w temp. 200°C pod przykryciem około 80-90 minut. W czasie pieczenia polać kilkakrotnie sosem, który się wytworzył. Na 20 min przed końcem zdjąć przykrycie, by skórka się przyrumieniła.
3. Po zakończeniu pieczenia poczekać, aż mięso ostygnie, następnie kroić wzdłuż w jak najcieńsze plasterki.
4. Pomarańcze umyć, sparzyć, pokroić w półplasterki, podawać z mięsem.
Zobacz także: