Reklama

Glazurowane steki, kotlety i skrzydełka

Składniki

  • 1 mały pęczek natki
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 4 łyżki jasnego piwa
  • 4 łyżki oleju
  • mielony czarny pieprz
  • słodka papryka w proszku
  • 4 kotlety schabowe
  • 80 g masła
  • ziarna czerwonego pieprzu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 papryczki chili
  • 250 ml soku z pomarańczy
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 pomidor
  • 16 skrzydełek kurczaka
  • 4 steki z biodrówki

1. Natkę pietruszki posiekaj. Wymieszaj musztardę z piwem i 3 łyżkami oleju. Dodaj 1 łyżkę natki i po 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu i słodkiej papryki. Kotlety schabowe opłucz, osusz. Posmaruj marynatą piwną z obu stron. Przykryj i włóż na noc do lodówki.

2. Zrób masło ziołowe: ziarna czerwonego pieprzu (ilość do smaku) grubo utłucz w moździerzu. Wymieszaj je z pozostałą natką pietruszki i miękkim masłem. Dodaj sok z cytryny, 1/4 łyżeczki soli i dobrze razem utrzyj. Uformuj wałeczek. Zawiń go w folię spożywczą i włóż do lodówki.

Reklama

3. Czosnek obierz, posiekaj. Chili oczyść z pestek, strączek bardzo drobno pokrój. Na patelni rozgrzej pozostałą łyżkę oleju. Wrzuć czosnek i chili. Smaż razem przez chwilę. Następnie wlej sok cytrynowy. Gotuj dalej, aż wyparuje połowa płynu. Wtedy wlej miód oraz sos sojowy. Skrzydełka i steki opłucz, wytrzyj, lekko posól i posmaruj przygotowaną pomarańczową glazurą.

4. Kotlety schabowe i skrzydełka połóż na rozgrzanym grillu. Piecz, od czasu do czasu  obracając. Po 15 minutach na ruszcie połóż steki. Wszystkie rodzaje mięsa piecz jeszcze 10-15 minut. Pomidory umyj, pokrój w plastry. Zrolowane masło ziołowe wyjmij z lodówki i pokrój w plasterki. Pomidory i masło połóż na stekach pod koniec grillowania.


Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy