Glögg- skandynawski grzaniec wspomaga trawienie. Ma też inne zalety

Gdy za oknem zimno, warto przyrządzić rozgrzewający napój z korzennymi przyprawami. Grzane wino pozwala się zrelaksować i wyciszyć. Poza tym wzmacnia naszą odporność i zapobiega przeziębieniu.

Glögg  to rodzaj grzanego wina, które wywodzi  się ze Szwecji
Glögg to rodzaj grzanego wina, które wywodzi się ze SzwecjiPicsel123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 butelka czerwonego, pół- wytrawnego wina
  • 2 szkl. soku pomarańczowego
  • 1/2 szkl. cukru, pokrojona skórka z połowy pomarańczy
  • 1 kawałek świeżego imbiru
  • 2 laski cynamonu
  • 1/4 szkl. obranych migdałów, rodzynki
40 min

Zagotuj 2 szkl. soku pomarańczowego. Do wrzątku wrzuć przyprawy (bez rodzynek i migdałów) i gotuj wywar przez ok. 30 minut na małym ogniu. Przelej napój przez sitko do drugiego garnka i dodaj do niego wino oraz cukier. Podgrzej całość, ale nie gotuj. Do szklanek z winem możesz dorzucić kilka migdałów lub rodzynek.

Zobacz także: