Gnocchi i haluszki
Wystarczy że zmodyfikujesz przepis klusek śląskich, a na twoim stole zagoszczą potrawy, którymi delektują się Włosi i Słowacy.
Istnieje wiele wersji tych dań, bo gnocchi możesz zrobić z warzywnego puree, a haluszki serwować np. ze skwarkami i kiszoną kapustą. Spróbuj!
Gnocchi to rodzaj włoskich klusek podawanych najczęściej z sosami. Haluszki to kluski słowackie z surowych ziemniaków. Podaje się je z serem, a najczęściej z bryndzą.
W najprostszej wersji skrop je oliwą i posyp parmezanem. Możesz też do ciasta dodać szpinak lub bazyliowe pesto (wzorem włoskich gospodyń), wtedy kluseczki są zielone, lub pastę z suszonych pomidorów, aby były czerwone.
A może zrobisz gryczane gnocchi? Oprócz mąki pszennej do ciasta dodaj mąkę gryczaną i starty parmezan. W Kalabrii podaje się je z pastą ze zmiksowanego bakłażana i pieczonego czosnku.
Najbardziej popularny sos do gnocchi to pomidorowy. Przyrządzisz go, wrzucając na patelnię pokrojoną cebulę z czosnkiem. Kiedy się zarumienią, dodaj puszkę pokrojonych pomidorów w zalewie. Przypraw oliwkami, mozarellą, oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Zanim polejesz nim danie, dodaj świeżą bazylię.
A jak przygotować haluszki? Ziemniaki zetrzyj jak na placki ziemniaczane, dodaj tartą cebulę, mąkę, wbij jajka. Ugnieć ciasto (powinno być gęste), przypraw. Kluski formuj małą łyżeczką lub przepuść je przez tarkę z dużymi otworami.
Po ugotowaniu posyp rozdrobnionym twarogiem lub bryndzą i pokrojonym szczypiorkiem. Możesz też przyprawiać je według uznania i pomysłu, np. płatkami koziego sera i listkami rukoli.