Gnocchi i haluszki

​Wystarczy że zmodyfikujesz przepis klusek śląskich, a na twoim stole zagoszczą potrawy, którymi delektują się Włosi i Słowacy.

Najpopularniejsze gnocchi to te serwowane z sosem pomidorowym i parmezanem
Najpopularniejsze gnocchi to te serwowane z sosem pomidorowym i parmezanem© Panthermedia

Gnocchi to rodzaj włoskich klusek podawanych najczęściej z sosami. Haluszki to kluski słowackie z surowych ziemniaków. Podaje się je z serem, a najczęściej z bryndzą.
Włoskie kluseczki Gnocchi robi się z ugotowanych w łupinach ziemniaków. Po obraniu, kiedy są jeszcze ciepłe, ugnieć z nich ciasto, dodając mąki pszennej i soli. Wyrabiaj dokładnie, by nie było grudek. Następnie zwiń w rulon i za pomocą łyżeczki i widelca nadaj mu kształt karbowanej muszelki. Gotuj kluski w osolonym wrzątku. Podawaj ciepłe.

W najprostszej wersji skrop je oliwą i posyp parmezanem. Możesz też do ciasta dodać szpinak lub bazyliowe pesto (wzorem włoskich gospodyń), wtedy kluseczki są zielone, lub pastę z suszonych pomidorów, aby były czerwone.

A może zrobisz gryczane gnocchi? Oprócz mąki pszennej do ciasta dodaj mąkę gryczaną i starty parmezan. W Kalabrii podaje się je z pastą ze zmiksowanego bakłażana i pieczonego czosnku.

Najbardziej popularny sos do gnocchi to pomidorowy. Przyrządzisz go, wrzucając na patelnię pokrojoną cebulę z czosnkiem. Kiedy się zarumienią, dodaj puszkę pokrojonych pomidorów w zalewie. Przypraw oliwkami, mozarellą, oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Zanim polejesz nim danie, dodaj świeżą bazylię.

Bryndzowe haluszki ze skwarkami
Bryndzowe haluszki ze skwarkamiJacenty DedekEast News

Po ugotowaniu posyp rozdrobnionym twarogiem lub bryndzą i pokrojonym szczypiorkiem. Możesz też przyprawiać je według uznania i pomysłu, np. płatkami koziego sera i listkami rukoli.

Na żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas