Gnocchi w sosie kurkowym
Zaczyna się sezon na kurki! Polecamy domowe gnocchi z sosem na bazie tych leśnych skarbów.
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki szorujemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie przez 30-35 minut. Odcedzamy, odstawiamy na chwilę, by odparowały, a następnie obieramy ze skóry i jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę oraz sól i mieszamy. Robimy zagłębienie, wbijamy jajko i krótko zagniatamy. Z masy formujemy niewielkie kluseczki i widelcem odciskamy wzór. Gotujemy w osolonym wrzątku przez 4-5 minut.
2. Kurki myjemy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy kurki i dusimy ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając. Wlewamy śmietanę, dodajemy parmezan, mieszamy i dusimy jeszcze 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Sosem polewamy kluseczki.
Zobacz także: