Gołąbki inaczej
Bezmięsne gołąbki z farszem z batatów i kaszy jaglanej to wyśmienita alternatywa na wegetariański obiad.

Składniki
- włoska kapusta
- 250 gramów ugotowanej kaszy jaglanej
- 3 bataty
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- tymianek
- koperek
- pieprz i sól
- łyżka wędzonej papryki
- 100 ml oleju do smażenia
- litr bulionu warzywnego
- łyżka masła
Sposób przygotowania:
Kroimy bataty w 1 cm kostkę i pieczemy w piekarniku w 180 stopni ok 20 min. Sparzamy kapustę, wykrawamy głąb i zgrubienia. Kroimy cebulę i czosnek i smażymy na oleju. Mieszamy z ugotowaną kaszą jaglaną z tymiankiem, doprawiamy. Gołąbki zawijamy i wkładamy do garnka wyłożonego liśćmi kapusty. Zalewamy bulionem warzywnym. Gotujemy około godzinę. Podajemy z masełkiem i koperkiem. Smacznego!