Gołąbki z kaszą jaglaną
Gołąbki możesz polać sosem pomidorowym z oregano.
Składniki
- 30 dag kaszy jaglanej
- główka włoskiej kapusty
- 10 dag pieczarek
- 2 cebule
- jajko
- 1l bulionu drobiowego
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Połowę bulionu zagotuj. Wsyp kaszę i gotuj do miękkości. Ostudź. Kapustę zanurz na 3 minuty w gotującej się wodzie. Wyjmij i odcedź. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na złoty kolor posiekane cebule i drobno pokrojone pieczarki. Połącz z kaszą. Wbij jajko i przypraw do smaku solą i pieprzem. Z masy zrób wałeczki. Zawiń je w liście kapusty, formując gołąbki. Wlej resztę bulionu i duś na małym ogniu przez ok. 30 minut.
Zobacz także: