Gołąbki z kaszanką

Czas na oryginalne połączenie. Polecamy ciekawy przepis na gołąbki kaszanką prosto z pieca.

Gołąbki z kaszanką
Gołąbki z kaszanką123RF/PICSEL

Składniki

  • główka kapusty włoskiej
  • ½ kg kaszanki
  • 100 g boczku
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz

do podania

  • kapusta kiszona

dodatkowe

  • bulion do podlania gołąbków

Przepis pochodzi z 338. odcinka programu "Ewa gotuje".

"Ewa gotuje": Gołąbki z kaszankąPolsat

Sposób przygotowania:

Kapustę włożyć do garnka z osolonym wrzątkiem i blanszować przez 1-2 minuty. Następnie kolejno oddzielić liście, przełożyć na durszlak i przelać zimną wodą. W razie potrzeby odkroić zgrubiałe części.

Boczek pokroić w drobną kostkę. Wysmażyć na patelni. Dodać cebulę, wymieszać i smażyć tak długo, aż się zeszkli. Pod koniec dorzucić posiekany czosnek. Dodać pokrojoną kaszankę, wymieszać i podgrzewać przez chwilę. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.

Kaszankę nałożyć na liście kapusty i zrobić gołąbki. Umieścić w dużym, płaskim naczyniu żaroodpornym wyścielonym liśćmi kapusty. Podlać wodą lub bulionem, na wierzchu ułożyć liście, przykryć i wstawić na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.

Podawać na kapuście kiszonej (można ją lekko podgotować).


Polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?