Gołąbki z kaszanką
Czas na oryginalne połączenie. Polecamy ciekawy przepis na gołąbki kaszanką prosto z pieca.

Składniki
- główka kapusty włoskiej
- ½ kg kaszanki
- 100 g boczku
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- pieprz
do podania
- kapusta kiszona
dodatkowe
- bulion do podlania gołąbków
Przepis pochodzi z 338. odcinka programu "Ewa gotuje".
Sposób przygotowania:
Kapustę włożyć do garnka z osolonym wrzątkiem i blanszować przez 1-2 minuty. Następnie kolejno oddzielić liście, przełożyć na durszlak i przelać zimną wodą. W razie potrzeby odkroić zgrubiałe części.
Boczek pokroić w drobną kostkę. Wysmażyć na patelni. Dodać cebulę, wymieszać i smażyć tak długo, aż się zeszkli. Pod koniec dorzucić posiekany czosnek. Dodać pokrojoną kaszankę, wymieszać i podgrzewać przez chwilę. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Kaszankę nałożyć na liście kapusty i zrobić gołąbki. Umieścić w dużym, płaskim naczyniu żaroodpornym wyścielonym liśćmi kapusty. Podlać wodą lub bulionem, na wierzchu ułożyć liście, przykryć i wstawić na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
Podawać na kapuście kiszonej (można ją lekko podgotować).