Reklama

Gołąbki z kaszanką

Czas na oryginalne połączenie. Polecamy ciekawy przepis na gołąbki kaszanką prosto z pieca.

Składniki

  • główka kapusty włoskiej
  • ½ kg kaszanki
  • 100 g boczku
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz

Składniki do podania

  • kapusta kiszona

Składniki dodatkowe

  • bulion do podlania gołąbków

Przepis pochodzi z 338. odcinka programu "Ewa gotuje".

Sposób przygotowania:

Kapustę włożyć do garnka z osolonym wrzątkiem i blanszować przez 1-2 minuty. Następnie kolejno oddzielić liście, przełożyć na durszlak i przelać zimną wodą. W razie potrzeby odkroić zgrubiałe części.

Boczek pokroić w drobną kostkę. Wysmażyć na patelni. Dodać cebulę, wymieszać i smażyć tak długo, aż się zeszkli. Pod koniec dorzucić posiekany czosnek. Dodać pokrojoną kaszankę, wymieszać i podgrzewać przez chwilę. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.

Kaszankę nałożyć na liście kapusty i zrobić gołąbki. Umieścić w dużym, płaskim naczyniu żaroodpornym wyścielonym liśćmi kapusty. Podlać wodą lub bulionem, na wierzchu ułożyć liście, przykryć i wstawić na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.

Podawać na kapuście kiszonej (można ją lekko podgotować).

Nie czekaj do ostatniej chwili, pobierz za darmo program PIT 2020 lub rozlicz się online już teraz!

Reklama
Polsat
Dowiedz się więcej na temat: gołąbki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy