Reklama

Gołąbki z mięsem i pieczarkami

Aby liście kapusty dobrze się zwijały, należy ściąć ich twardą część i nakładać nadzienie od strony łodygi. Gołąbki można obwiązać nitką, ale koniecznie białą, bo inne mogą farbować!

Składniki

  • 1 biała kapusta (około 1,2 kg)
  • 50 dag mielonego mięsa
  • 20 dag pieczarek
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 czerstwa, namoczona w mleku kajzerka
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 4 łyżki masła
  • 100 ml śmietany 22 proc.
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

1. W misce wymieszać mięso, posiekaną cebulę, jajko, odciśniętą kajzerkę,  doprawić solą, pieprzem i musztardą.

2. Z kapusty wykroić głąb. W dużym garnku zagotować wodę, włożyć  kapustę, gotować na małym ogniu 10 min.  Obrócić, gotować jeszcze 8 min. Wyjąć  kapustę, lekko przestudzić, ściągać po  kolei liście. Wybrać największe na 8 gołąbków. Liście napełnić farszem mięsnym, zawinąć. Dno garnka wyłożyć kilkoma  pozostałymi liśćmi. Ułożyć gołąbki, zalać bulionem, oprószyć gałką muszkatołową, dusić ok. 90 min na małym ogniu.

Reklama

3 Marchew obrać, pokroić w kostkę.  Pieczarki oczyścić przekroić na pół, podsmażyć razem z marchwią na maśle. W połowie gotowania dodać do gołąbków. Śmietanę rozrobić z mąką, dodać pod koniec duszenia. Podawać posypane natką.

Nasza rada: Danie najlepiej smakuje na ciepło, więc składniki po obróbce  warto zawinąć w folię aluminiową. Ale na zimno też jest pyszne.


Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy