Gołąbki z mięsem i pieczarkami
Aby liście kapusty dobrze się zwijały, należy ściąć ich twardą część i nakładać nadzienie od strony łodygi. Gołąbki można obwiązać nitką, ale koniecznie białą, bo inne mogą farbować!
Składniki
- 1 biała kapusta (około 1,2 kg)
- 50 dag mielonego mięsa
- 20 dag pieczarek
- 1 marchew
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 czerstwa, namoczona w mleku kajzerka
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 4 łyżki masła
- 100 ml śmietany 22 proc.
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
1. W misce wymieszać mięso, posiekaną cebulę, jajko, odciśniętą kajzerkę, doprawić solą, pieprzem i musztardą.
2. Z kapusty wykroić głąb. W dużym garnku zagotować wodę, włożyć kapustę, gotować na małym ogniu 10 min. Obrócić, gotować jeszcze 8 min. Wyjąć kapustę, lekko przestudzić, ściągać po kolei liście. Wybrać największe na 8 gołąbków. Liście napełnić farszem mięsnym, zawinąć. Dno garnka wyłożyć kilkoma pozostałymi liśćmi. Ułożyć gołąbki, zalać bulionem, oprószyć gałką muszkatołową, dusić ok. 90 min na małym ogniu.
3 Marchew obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić przekroić na pół, podsmażyć razem z marchwią na maśle. W połowie gotowania dodać do gołąbków. Śmietanę rozrobić z mąką, dodać pod koniec duszenia. Podawać posypane natką.
Nasza rada: Danie najlepiej smakuje na ciepło, więc składniki po obróbce warto zawinąć w folię aluminiową. Ale na zimno też jest pyszne.