Reklama

Gołąbki z orzechowym twarożkiem

Podajmy z tostami z masłem czosnkowym.

Składniki

  • 8 listków czerwonej kapusty
  • 75-100 g włoskich orzechów
  • 200 g serka śmietankowego
  • 200 g półtłustego twarogu
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 50 ml naturalnego jogurtu
  • ocet
  • sól, pieprz, suszone oregano do smaku

1. Listki kapusty gotujemy w osolonej i zakwaszonej octem wodzie. Kiedy będą miękkie, odcedzamy i zostawiamy do ostudzenia.

2. Orzechy podprażamy 2-3 minuty na patelni bez tłuszczu, a następnie przekładamy na pergamin. Kiedy przestygną, odkładamy kilka w całości, a resztę drobno siekamy.

3. Serek śmietankowy i twaróg przekładamy do miski. Dodajemy naturalny jogurt, 2-3 łyżki oliwy z oliwek, przepuszczony przez praskę czosnek, doprawiamy pieprzem, oregano, solą i miksujemy na puszystą masę. Na koniec dodajemy drobno posiekane orzechy, mieszamy.

Reklama

4. Liście kapusty delikatnie rozkładamy, aby się nie przerwały. Smarujemy grubo serową masą, zwijamy. Układamy na talerzu po dwa gołąbki, posypujemy orzechami i podajemy, np. jako przystawkę.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy