Gołąbki zapiekane w sosie karmelowym

Aktualizacja

Od robienia tradycyjnych gołąbków zawsze odstraszał mnie długi czas ich przygotowania. Trzeba przecież poświęcić chwilę na zawinięcie każdej sztuki, a potem wszystkie pieczołowicie ułożyć w wielkim garze i pilnować, żeby się nie przypaliły. Pieczone gołąbki są prostsze, szybsze i co najmniej tak samo smaczne.

Gołąbki zapiekane w sosie karmelowym
Gołąbki zapiekane w sosie karmelowymmateriały prasowe
Gołąbki zapiekane w sosie karmelowym
Gołąbki zapiekane w sosie karmelowymmateriały prasowe

Składniki

  • 1 kapusta włoska
  • 1 szklanka ryżu
  • 20 suszonych grzybów
  • 2 ziarna jałowca
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 3 szklanki wody
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól
  • czarny pieprz

na sos

  • 2 puszki pomidorów (800 ml)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • sól
  • czarny pieprz
16 gołąbków

Gołąbki zapiekane w sosie karmelowym - wykonanie:

W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę i delikatnie włożyć do niej całą kapustę. Gotować na małym ogniu przez 10-12 minut, a potem odcedzić. W międzyczasie suszone grzyby pociąć na paski i dodać do ryżu razem z zielem angielskim, liśćmi laurowymi i szczyptą soli.

Zalać wodą i gotować na małym ogniu do czasu, aż ryż wchłonie całą wodę. Ostudzić, a potem doprawić sosem sojowym, ziołami, solą i pieprzem. W garnku podgrzać na małym ogniu cukier i cynamon. Kiedy cukier się rozpuści i nabierze złotego koloru, dodać pomidory i zwiększyć ogień. Delikatnie mieszać, a gdy sos zacznie bulgotać, zmniejszyć ogień i gotować przez 5-8 minut. Doprawić solą i pieprzem.

Piekarnik rozgrzać do 200°C. Ugotowaną kapustę położyć na desce do krojenia i wyciąć głąb. Odrywać pojedyncze liście i osuszać je papierowym ręcznikiem. Na środku każdego liścia umieścić dużą łyżkę ryżu. Gołąbki ciasno zawinąć i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Zalać sosem pomidorowym i zapiekać przez 15-20 minut. Podawać od razu.

Zamiast kapusty włoskiej możecie użyć popularnej białej kapusty. Jeśli sięgniecie po czerwoną kapustę, gołąbki będą trochę mniejsze, ale za to zyskają piękny purpurowy kolor.

Okładka książki "Jadłonomia. Kuchnia roślinna - 100 przepisów nie tylko dla wegan"
Okładka książki "Jadłonomia. Kuchnia roślinna - 100 przepisów nie tylko dla wegan"materiały prasowe

Zobacz także inne pomysły na gołąbki:

"Ewa Gotuje": Zupa gołąbkowaPolsat