Gomasio zamiast soli

Podajemy przepis na tanią oraz smaczną przyprawę. Pochodzi z kuchni japońskiej, gdzie używa się jej zamiast czystej białej soli.

Gomasio nada ciekawy smak potrawom. Ma też działanie lecznicze, m.in. obniża cholesterol i chroni przed miażdżycą
Gomasio nada ciekawy smak potrawom. Ma też działanie lecznicze, m.in. obniża cholesterol i chroni przed miażdżycą123RF/PICSEL

Składniki

  • 10 łyżek sezamu
  • 2 łyżeczki soli himalajskiej

Przygotowanie:Na suchej patelni podpraż sezam, aż stanie się chrupiący. Możesz przemieszać go drewnianą łyżką, aby się nie przypalił. Potem dodaj sól i wszystko jeszcze przez chwilę podsmaż. Zdejmij z ognia i od razu zmiel w blenderze lub młynku. Ale nie na całkiem gładką masę - niech chrupie między zębami. Trzymaj ją w lodówce do 10 dni.Stosowanie:Używaj gomasio do przyprawiania kasz, ryżu, sałatek, surówek, warzyw, zup i mięsa. Zobacz także:

Jak Dawid Woliński podkreśla kobiece piękno?Styl.pl
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?