Gorąca zupa? To jest to!
Gulaszowa, gęsty krupnik, barszcz ukraiński, a może rybna?
Składniki na 4-6 porcji: 1 kg wołowiny, 4 duże ziemniaki, 30 dag boczku wędzonego, 1 pęczek włoszczyzny, 2 duże cebule, 1 papryka, 1 szklanka groszku (konserwowy lub mrożony), 2 cebula, 3 łyżki przecieru pomidorowego, 2-3 łyżki oleju, sól, pieprz.
Mięso oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić w niedużą kostkę. Olej mocno rozgrzać, obsmażyć szybko mięso, mieszając. Cebule posiekać lub pociąć w piórka, zeszklić na oleju. Warzywa umyć, osuszyć. Paprykę starannie oczyścić, pociąć w kostkę.
Boczek pokroić w kostkę, uprażyć. Włoszczyznę pokroić. Mięso, cebulę i warzywa przełożyć do rondla, zalać wodą i dusić pod przykryciem. Po 45 minutach wyjąć warzywa (część można zmiksować). Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, sól i pieprz.
Jeśli dodajemy miksowane warzywa, połączyć je z zupą, gdy ziemniaki będą miękkie. Przesmażyć paprykę, groszek rozmrozić (konserwowy przepłukać). Składniki połączyć i gotować do miękkości. Dodać koncentrat pomidorowy i doprawić.
Składniki na 4-5 porcji: 40 dag wołowiny, 1 cebula, 1 i 1/2 litra wywaru, 2 ząbki czosnku, 1 puszka kukurydzy, 1 puszka czerwonej fasoli, 4 ziemniaki, 2 marchewki, 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżka mąki, 1 ostra papryczka, sól, pieprz, chilli w proszku, olej do smażenia.
Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Marchewkę pociąć w plasterki. Ostrą papryczkę oczyścić i posiekać. Kukurydzę i fasolę przepłukać, odsączyć. Mięso pokroić w niedużą kostkę.
Na oleju zeszklić cebulę i czosnek, dodać szczyptę chilli w proszku, wrzucić mięso i szybko przesmażyć, mieszając. Zalać wywarem i gotować ok. 30 minut. Dodać ziemniaki. Po 20 minutach dodać kukurydzę i fasolę, zagęścić mąką. Dodać koncentrat, zagotować. Doprawić do smaku.
Składniki na 4 porcje: 6-8 łyżek średniej kaszy jęczmiennej (ok. 4 łyżek na litr wywaru), 3-4 marchewki, 1 pietruszka, 40 dag serc drobiowych, 1/2 małego selera, 5-6 ziemniaków, 1-2 listki laurowe, 4-5 ziarenka ziela angielskiego, 1/2 pęczka koperku, sól, pieprz.
Serca opłukać, oczyścić. Zalać wodą (ok. 1 i 1/2 litra), lekko osolić, dodać świeżo mielony pieprz. Wrzucić listki laurowe i ziele angielskie. Gotować do miękkości mięsa.
W tym czasie obrać marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki. Ziemniaki pokroić w niedużą kostkę, pozostałe warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Wywar z serc przecedzić. Do gorącego dodać warzywa i wsypać przepłukaną kaszę. Gotować około 20 minut. Pod koniec gotowania do zupy włożyć pokrojone w plastry mięso oraz posiekany koperek. Doprawić.
Składniki na 4 porcje: Na zupę: 1 litr bulionu, 1 puszka pomidorów w zalewie, 2-3 łyżki masła, 3 marchewki, 1 por, 1/2 szklanki mrożonego groszku, 1 czerwona papryka, 3 ziemniaki, 2 garście fasolki szparagowej, 1/2 szklanki śmietany, 1 cebula, sól, pieprz. Na pulpety: 40 dag mielonego mięsa drobiowego, 1 cebula, 1 jajko, 4 łyżki siekanej natki pietruszki.
Mięso wymieszać z jajkiem i natką. Doprawić i dokładnie wyrobić. Formować malutkie klopsiki.
Warzywa oczyścić, pokroić. Cebulę posiekać, zeszklić na maśle, dodać warzywa i chwilę smażyć, mieszając. Zalać wywarem i doprowadzić do wrzenia, dodać pomidory z zalewą.
Po kwadransie dodać klopsiki. Gotować jeszcze kwadrans. Na koniec zabielić zupę śmietaną. Doprawić do smaku, podawać.
Składniki na 3-4 porcje: 6 buraków, 15 dag fasolki szparagowej, 4-5 ziemniaków, 2 marchewki, 1 litr bulionu, 1 pietruszka, 1 puszka białej fasoli, 1 por, listki laurowe, ziele angielskie, sól, cukier, sok z cytryny, 1 łyżka mąki, 1/2 szklanki kwaśnej śmietany.
Warzywa obrać, umyć, osuszyć. Buraki pokroić w kosteczkę lub utrzeć na tarce o dużych oczkach. Marchewki i pietruszkę pokroić w słupki, ziemniaki w kostkę, a por w talarki.
Warzywa zalać gorącym bulionem. Dodać fasolkę szparagową, listki laurowe i ziele angielskie. Gotować ok. 20 minut. Śmietankę zmiksować z mąką i kilkoma łyżkami barszczu, wlać do zupy. Zagotować. Dodać osączoną białą fasolę. Przyprawić do smaku.