Reklama

Grillowana cukinia z serem

Składniki na 4 porcje

  • 3 cukinie
  • 10 dag parmezanu
  • 10 dag orzeszków pinii
  • po 1/2 łyżeczki rozmarynu, tymianku, bazylii, czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • starta skórka z 1 cytryny
  • sól, chili

1. Cukinię umyć i razem ze skórką pokroić w plastry o grubości 1,5 cm.

2. Do miski wlać olej, wsypać roztarty w dłoniach tymianek, rozmaryn, bazylię, dodać chili i roztarty czosnek, wymieszać.

3. Do marynaty włożyć pokrojoną w plastry cukinię, każdy kawałek dokładnie w niej obtoczyć, odłożyć w chłodne miejsce na minimum 10 minut.

4. Plastry wyjąć z marynaty, ułożyć na rozgrzanym ruszcie w piekarniku. Piec w temp. 200°C po 3 minuty z każdej strony. Doprawić solą do smaku. Ułożyć na półmisku, posypać orzeszkami pinii uprażonymi na suchej patelni oraz startym parmezanem i skórką cytrynową.

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy