Grillowane banany ze śmietanką, cynamonem i miodem
Prosty, pyszny i zdrowy deser.
Składniki na 20 porcji:
- 20 bananów, dojrzałych, ale jeszcze twardych
- 2 filiżanki (450ml) gęstej, kwaśnej śmietany creme fraiche
- 2 filiżanki (450g) truskawek, pokrojonych w kostkę
- 250ml płynnego miodu do pokropienia
- mielony cynamon
Rozgrzej patelnię grillową do średniej temperatury. Piecz na patelni całe banany w skórkach przez około 7 minut, przewracając je raz, aż skórki zbrązowieją i zmiękną. Zdejmij delikatnie szczypcami upieczone banany z patelni i przełóż na talerz. Ostrym nożykiem ostrożnie wytnij szczelinę w skórce wzdłuż każdego banana i lekko naciskając, otwórz go, odsłaniając miąższ. Na wierzch nałóż porcję śmietanki i trochę pokrojonych truskawek. Wykończ całość, polewając odrobiną miodu i posypując cynamonem. Podawaj na ciepło.
RADA: To danie jest świetne jako deser do samodzielnego skomponowania. Wystarczy ustawić tacę z grillowanymi bananami i obok niej miski z owocami, śmietanką, miodem, przyprawami. Goście mogą nakładać sobie porcje z wybranymi przez siebie, ulubionymi dodatkami.
Przepis pochodzi z programu "Kulinarni superbohaterowie"na Polsat Food Network