Grillowane makrele z sosem

Ciągle jemy ich za mało. A przecież ryby, zwłaszcza morskie, to witaminy i zdrowe tłuszcze. Sięgajmy po nie jak najczęściej!
Ciągle jemy ich za mało. A przecież ryby, zwłaszcza morskie, to witaminy i zdrowe tłuszcze. Sięgajmy po nie jak najczęściej!123RF/PICSEL

Składniki

  • 4 makrele całe, wypatroszone
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne

na sos

  • po 5 gałązek mięty i natki pietruszki
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chili
  • 1/2 szklanki oliwy
  • sól i biały pieprz

dodatkowe

  • 4 duże ziemniaki
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • szczypta soli
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?