Grillowane makrele z sosem
Przygotowanie:
1. Na umytych makrelach zrób nacięcia co 2 centymetry.
2. Masło lekko podgrzej, np. w mikrofalówce. Gdy zmięknie dodaj do niego wszystkie sypkie przyprawy, a także cukier, ocet i musztardę. Wymieszaj, a następnie posmaruj ryby w środku i na zewnątrz.
3. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C w funkcji grill. Nabij makrele na szpikulce i ułóż na blaszce. Wstaw do piekarnika na około 20-30 minut. Zawiń w folię aluminiową ziemniaki. Te jednak piecz dłużej - około 50 min.
4. Wszystkie składniki na sos przełóż do blendera i zmiksuj na gładką masę.
5. Wyjmij z piekarnika ziemniaki. Każdy natnij i posmaruj masłem oraz oprósz solą. Ułóż na talerzach razem z makrelą polaną ziołowym sosem.
Zobacz także: