Grillowane makrele z sosem
Składniki
- 4 makrele całe, wypatroszone
- 100 g masła
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka białego octu winnego
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
na sos
- po 5 gałązek mięty i natki pietruszki
- 2 łyżki kaparów
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 papryczki chili
- 1/2 szklanki oliwy
- sól i biały pieprz
dodatkowe
- 4 duże ziemniaki
- 1 łyżka miękkiego masła
- szczypta soli
Przygotowanie:
1. Na umytych makrelach zrób nacięcia co 2 centymetry.
2. Masło lekko podgrzej, np. w mikrofalówce. Gdy zmięknie dodaj do niego wszystkie sypkie przyprawy, a także cukier, ocet i musztardę. Wymieszaj, a następnie posmaruj ryby w środku i na zewnątrz.
3. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C w funkcji grill. Nabij makrele na szpikulce i ułóż na blaszce. Wstaw do piekarnika na około 20-30 minut. Zawiń w folię aluminiową ziemniaki. Te jednak piecz dłużej - około 50 min.
4. Wszystkie składniki na sos przełóż do blendera i zmiksuj na gładką masę.
5. Wyjmij z piekarnika ziemniaki. Każdy natnij i posmaruj masłem oraz oprósz solą. Ułóż na talerzach razem z makrelą polaną ziołowym sosem.
Zobacz także: