Grillowane żeberka i nadziewana cukinia

Składniki
- sól, pieprz
- 1 łyżka musztarda
- 1 sztuka cytryna
- 2 sztuki cukinia
- 1 ząbek czosnek
- 150 g pomidor
- 4 sztuki grube żeberka wieprzowe
- 2 łyżki miód
- 2 łyżki oliwa z oliwek
3-4 osób
Musztardę i miód wymieszać. Żeberka umyć i osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Kłaść na rozgrzanym grillu i opiekać 20 minut od czasu do czasu obracając i kilkakrotnie smarując pastą z miodu i musztardy.
Cukinię umyć i przepołowić. Obie połówki trzy razy naciąć wzdłuż i położyć na folii aluminiowej. Pomidory umyć, pokroić w plasterki i włożyć do ponacinanych cukinii. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić. Cytrynę umyć w ciepłej wodzie, wytrzeć do sucha a następnie zetrzeć z niej skórkę na tarce. Czosnek, skórkę z cytryny i oliwę z oliwek wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polać cukinię a następnie grillować 10 minut.
Doskonale smakuje ze świeża sałatą, bagietką i różnymi dipami.