Grillowany kurczak z pieczonym burakiem i pietruszką
W zdrowej kuchni detoksykacyjnej trzeba dbać o właściwe proporcje i odpowiednie połączenie składników, tak by ułatwić trawienie i przyswajanie pokarmu.

Połączenie zasadowych buraków i natki pietruszki ze sporą dawką białka w kurczaku, które w procesie trawienia jest zakwaszające, to niemal ideał równowagi kwasowo-zasadowej. Buraki można zastąpić ulubionymi pieczonymi warzywami lub sałatą.
Składniki
- 1 pierś kurczaka z wolnego wybiegu lub eko
- 2 ząbki czosnku
- 1⁄3 łyżeczki curry
- ½ łyżeczki oregano
- sól morska lub himalajska do smaku
- 2 upieczone buraki
- natka pietruszki
- pestki słonecznika (opcjonalnie)
do sosu
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1/2 ząbka czosnku
- 1 łyżeczka estragonu suszonego
- 1⁄3 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka musztardy (opcjonalnie)
- sok z 1/2 cytryny
- szczypta soli do smaku
Przygotowanie:
E Mięso kurczaka umyj, osusz i zamarynuj (co najmniej 1 godz., a najlepiej przez całą noc) z dodatkiem oliwy, curry, oregano, utartego lub wyciśniętego czosnku, doprawione solą do smaku. Rozgrzej grill lub patelnię grillową i piecz kurczaka z obu stron, najlepiej pod przykryciem.
Zamarynowanego kurczaka możesz również upiec w piekarniku lub ugotować do miękkości na parze. Serwuj kurczaka w całości lub pokrojonego w paseczki z pociętym w kostkę burakiem z dużą ilością natki pietruszki. Opcjonalnie dodaj uprażone pestki słonecznika. Wszystkie składniki sosu miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Dopraw do smaku. W zdrowej kuchni detoksykacyjnej trzeba dbać o właściwe proporcje i odpowiednie połączenie składników, tak by ułatwić trawienie i przyswajanie pokarmu.
Przepis pochodzi z książki "Jaglany detoks" Marka Zaremby
