Reklama

Grillowany ser halloumi

Grecka kuchnia jest uznawana za jedną z najzdrowszych na świecie.

Składniki

  • 75 dag sera halloumi (ser grecki)
  • oliwa
  • pieprz tłuczony

Składniki na chlebki pita

  • 20 g drożdży
  • szklanka wody
  • łyżeczka cukru
  • 50 dag mąki
  • łyżeczka soli
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki oregano

Składniki na sos

  • 1 ogórek sałatkowy
  • sól
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki świeżej posiekanej mięty

Przygotowanie:

Drożdże zalej 100 ml wody i dodaj cukier. Mieszaj wszystko, aż drożdże się rozpuszczą. Miskę przykryj i odstaw na 10 minut. Po tym czasie dodaj mąkę, sól, oliwę, oregano i odrobinę wody. Całość delikatnie zmiksuj i dodaj zaczyn z drożdży. Miksuj przez około 8 minut. Ciasto posmaruj oliwą, przykryj ścierką i zostaw na godzinę do wyrośnięcia.

Gotowe ciasto wyłóż na deskę do krojenia, nadaj formę rulonu i podziel na 4 części. Porcje ciasta ponownie wyrób i uformuj z nich kuleczki. Odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny do wyrośnięcia.

Reklama

Dokładnie umyj ogórek (ewentualnie obierz) i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Włóż do durszlaka, posól i odsącz. Wymieszaj jogurt z łyżką oliwy, tartym czosnkiem, posiekaną miętą i ogórkiem. Ewentualnie posól do smaku.

Na czystej patelni rozgrzej odrobinę oliwy i smaż pity przez 3 minuty z obu stron, zakrywając co jakiś czas pokrywką.

Ser pokrój w dość grube plastry. Każdy lekko pokrop oliwą, posyp obficie grubo tłuczonym pieprzem i ugrilluj z obu stron.

Podawaj natychmiast z chlebkami pita i sosem. Każdą porcję możesz jeszcze ozdobić sałatą i pomidorkami koktajlowymi.

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy