Grillowany ser halloumi
Grecka kuchnia jest uznawana za jedną z najzdrowszych na świecie.
Przygotowanie:
Drożdże zalej 100 ml wody i dodaj cukier. Mieszaj wszystko, aż drożdże się rozpuszczą. Miskę przykryj i odstaw na 10 minut. Po tym czasie dodaj mąkę, sól, oliwę, oregano i odrobinę wody. Całość delikatnie zmiksuj i dodaj zaczyn z drożdży. Miksuj przez około 8 minut. Ciasto posmaruj oliwą, przykryj ścierką i zostaw na godzinę do wyrośnięcia.
Gotowe ciasto wyłóż na deskę do krojenia, nadaj formę rulonu i podziel na 4 części. Porcje ciasta ponownie wyrób i uformuj z nich kuleczki. Odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny do wyrośnięcia.
Dokładnie umyj ogórek (ewentualnie obierz) i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Włóż do durszlaka, posól i odsącz. Wymieszaj jogurt z łyżką oliwy, tartym czosnkiem, posiekaną miętą i ogórkiem. Ewentualnie posól do smaku.
Na czystej patelni rozgrzej odrobinę oliwy i smaż pity przez 3 minuty z obu stron, zakrywając co jakiś czas pokrywką.
Ser pokrój w dość grube plastry. Każdy lekko pokrop oliwą, posyp obficie grubo tłuczonym pieprzem i ugrilluj z obu stron.
Podawaj natychmiast z chlebkami pita i sosem. Każdą porcję możesz jeszcze ozdobić sałatą i pomidorkami koktajlowymi.
Zobacz także: