Grochówka z kociołka
Gęsta grochówka według przepisu Ewy Wachowicz.
Składniki
- 500 g grochu łuskanego
- 400 g kiełbasy
- 150 g boczku wędzonego + kawałek skóry
- sól
- 1 liść laurowy
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka lubczyku
- 2 cebule
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- ½ selera
- 4 ziemniaki
- 3 ząbki czosnku
- pieprz do smaku
Groch zalać wodą i odstawić na całą noc.
Boczek pokroić w kostkę i przełożyć do kociołka ustawionego w ognisku. Dorzucić kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Dodać posiekaną cebulę. Po chwili dołożyć namoczony groch. Zalać wodą. Posolić. Przyprawić liściem laurowym, zielem angielskim, majerankiem i lubczykiem. Dorzucić skórę z boczku, pokrojone w kostkę warzywa oraz posiekany czosnek. Wymieszać. Przykryć i gotować tak długo, aż groch zacznie się rozpadać. Przed podaniem doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Zobacz program "Ewa gotuje" - odcinek 397.