Reklama

Grochówka z kociołka

Gęsta grochówka według przepisu Ewy Wachowicz.

Składniki

  • 500 g grochu łuskanego
  • 400 g kiełbasy
  • 150 g boczku wędzonego + kawałek skóry
  • sól
  • 1 liść laurowy
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka lubczyku
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • ½ selera
  • 4 ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz do smaku

Groch zalać wodą i odstawić na całą noc.

Boczek pokroić w kostkę i przełożyć do kociołka ustawionego w ognisku. Dorzucić kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Dodać posiekaną cebulę. Po chwili dołożyć namoczony groch. Zalać wodą. Posolić. Przyprawić liściem laurowym, zielem angielskim, majerankiem i lubczykiem. Dorzucić skórę z boczku, pokrojone w kostkę warzywa oraz posiekany czosnek. Wymieszać. Przykryć i gotować tak długo, aż groch zacznie się rozpadać. Przed podaniem doprawić świeżo zmielonym pieprzem.

Reklama

Zobacz program "Ewa gotuje" - odcinek 397.

Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy