Reklama

Groszek z miętą

Odwieźć dzieci do szkoły, potem biegiem do pracy, po pracy truchtem na zakupy, żeby nakarmić wygłodniałych domowników. Znasz to? Czasami warto odsapnąć, wrzucić na luz i wyciągnąć z zamrażarki paczkę zielonego groszku – pisze Hanna Lis w książce „Mój świat na talerzu”.

Składniki - dla 4 osób

  • 800 g mrożonego groszku (przy cenie 60 zł za kilogram świeżego poddaję się i wybieram mrożony, który naprawdę jest równie dobry i – co ważne – zielony jak ten nowalijkowy)
  • 900 ml bulionu warzywnego (ja lubię mój krem w wersji gęstej, ale ty być może zachcesz go nieco rozcieńczyć)
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 2–3 duże szalotki
  • 2 ząbki czosnku (albo więcej, bo czosnku w życiu nigdy nie za dużo)
  • garść świeżej mięty, listki i łodygi
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 1 opakowanie serka mascarpone

Podsmaż pokrojone szalotki na oliwie, a kiedy się zrumienią, dorzuć mrożony groszek i mieszając, podduś przez 1-2 minuty. Dodaj pokrojony drobno czosnek, zalej bulionem. Doprowadź do wrzenia, wrzuć świeżą miętę (w całości, bez siekania), posól, popieprz i gotuj około 5 minut (nie dłużej, żeby groszek nie stracił szmaragdowego odcienia i lekko chrupiącej konsystencji).

Teraz wszystko przełóż do miksera. Ja, w zależności od humoru, albo miksuję krótko i wtedy krem wychodzi bardziej na ząb, albo zasypiam z mikserem w ręku i otrzymuję absolutnie aksamitne cudo. Decyzja należy do ciebie.

Reklama

W miseczkach zwieńcz dzieło łyżką serka mascarpone i świeżo zmielonym pieprzem. Jeśli masz pod ręką ocet balsamico, twoja zupa zyska niepowtarzalny charakter. Smacznego!

Przepis pochodzi z książki Hanny Lis "Mój świat na talerzu".



Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy