Gruszka w pysznym cieście keksowym
Soczyste owoce w aromatycznym cieście zaskoczą fantastycznym smakiem.
Sposób przygotowania:
1. Jajka rozbij, oddzielając białka od żółtek. Białka przełóż do miski, dodaj szczyptę soli i miksuj je przez chwilę tak, aby powstała sztywna piana.
2. W czasie miksowania stopniowo dosypuj cukier i dodawaj żółtka. l Następnie wlej olej, dosyp mąkę, sodę oraz kakao. Wszystko dokładnie zmiksuj.
3. Gruszki porządnie umyj w ciepłej wodzie. Osusz je na papierowym ręczniku. Nie obieraj ze skórki, nie obcinaj ogonków. Każdą, trzymając pionowo, przekrój na pół. l Formę na keks wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Od razu wlej do niej ciasto.
4. Ostrożnie powkładaj w ciasto połówki gruszek, zachowując równe odstępy. Piecz 35 minut w temperaturze 180°C. Potem wystudź, wyjmij z formy i posyp cukrem pudrem.
Zobacz także: