Gruszki pieczone w winie chianti i soave z gorzkim kremem z orzechów włoskich
Wyjątkowy deser na romantyczną kolację.
Składniki:
10 gruszek
Butelka wina soave
Butelka chianti
Laska wanilii
4 laski cynamonu
3 pomarańcze
300 g cukru
250 g mascarpone
100 g orzechów włoskich
Obierz gruszki, wytnij gniazda nasienne. Gruszki umieść w 2 foremkach, na dnie ułóż skórki. Dodaj skórki i sok z pomarańczy, cynamon oraz wanilię.
Dodaj cukier. Do jednej formy wlej czerwone wino, do drugiej białe.
Przykryj folią i wstaw do rozgrzanego do 160 st. C piekarnika na 50 minut.
Ostudź gruszki i wstaw do lodówki. Zmiel orzechy, zmieszaj z mascarpone i sokiem pomarańczowym. Zmiksuj. Wstaw na godzinę do lodówki. Krem podawaj z gruszkami w sosie.