Reklama

​Gruszki pieczone w winie chianti i soave z gorzkim kremem z orzechów włoskich

Wyjątkowy deser na romantyczną kolację.

Składniki:
 

10 gruszek

Butelka wina soave

Butelka chianti

Laska wanilii

4 laski cynamonu

3 pomarańcze

300 g cukru

250 g mascarpone

100 g orzechów włoskich

Obierz gruszki, wytnij gniazda nasienne.  Gruszki umieść w 2 foremkach, na dnie ułóż skórki. Dodaj skórki i sok z pomarańczy, cynamon oraz wanilię.

Dodaj cukier. Do jednej formy wlej czerwone wino, do drugiej białe.

Przykryj folią i wstaw do rozgrzanego do 160 st. C piekarnika na 50 minut.

Ostudź gruszki i wstaw do lodówki.  Zmiel orzechy, zmieszaj z mascarpone i sokiem pomarańczowym.  Zmiksuj. Wstaw na godzinę do lodówki. Krem podawaj z gruszkami w sosie.

Reklama
Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy