Gruszki pod kruszonką owsianą
Ewa Wachowicz w programie "Ewa gotuje" poleca przepyszny deser - gruszki zapiekane pod kruszonką.

Składniki
- 3 duże gruszki
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki masła
na kruszonkę
- 150 g mąki
- 150 g cukru trzcinowego
- 100 g masła
- 4 łyżki płatków owsianych
do podania
- lody waniliowe
- garść orzechów włoskich
Gruszki pod kruszonką owsianą - przygotowanie:
Mąkę wsypać do miski. Dodać cukier trzcinowy i zimne masło. Wsypać płatki owsiane i posiekać. Wyrobić, włożyć do woreczka i wstawić do lodówki na minimum ½ godziny.
Na patelni roztopić cukier trzcinowy. Z gruszek wyciąć gniazda nasienne, owoce pokroić w dużą kostkę i wrzucić do karmelu. Dodać masło i wymieszać. Gdy gruszki puszczą sok, przełożyć do kokilek. Posypać drobno pokrojonymi orzechami i kruszonką (rozdrobnić w palcach lub zetrzeć na tarce jarzynowej).
Piec przez 20-25 minut w temp. 180 st. C (grzałka górna).
Podawać z lodami waniliowymi.
Przepis pochodzi z programu "Ewa gotuje", który możesz zobaczyć na antenie Polsat w każdą sobotę o godz. 10.10.
Gruszki pod kruszonką owsianą krok po kroku - zobacz film:
Zobacz także inne przepisy na Desery Ewy Wachowicz: