​Grzyby leśne: Jak je wykorzystać i czy można je zastąpić?

Ewa Wachowicz zdradza swoje przepisy na wykorzystanie grzybów w kuchni
Ewa Wachowicz zdradza swoje przepisy na wykorzystanie grzybów w kuchniarchiwum prywatne

Smak i aromat, którego nie da się podrobić

Grzyby są jednym z głównych składników tradycyjnej kuchni polskiej
Grzyby są jednym z głównych składników tradycyjnej kuchni polskiej123RF/PICSEL

Klasyczny sos grzybowy - zawsze się sprawdzi

Zupa grzybowa pod ciastem pieczarkowym według przepisy Ewy Wachowicz
Zupa grzybowa pod ciastem pieczarkowym według przepisy Ewy Wachowiczarchiwum prywatne

Składniki

  • ½ kg pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 1½ l wywaru jarzynowego
  • 1 papryczka chili
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 200 ml śmietany
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • ciasto francuskie
Zawsze zbierajmy wyłącznie te grzyby, których jesteśmy pewni
Zawsze zbierajmy wyłącznie te grzyby, których jesteśmy pewni123RF/PICSEL

Tęsknicie za smakiem leśnych grzybów? Oto jak sobie z tym "poradzić"

Składniki

  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 mały seler
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • ½ kg boczniaków (dość dużych)
  • 1 kieliszek tokaju
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka imbiru mielonego
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki - koncentratu pomidorowego
  • natka pietruszki do podania
  • woda, ew. dowolny rosół zamiast wody
"Ewa gotuje": Kasza gryczana kiszonaPolsatPolsat