Grzyby w pieczonych ziemniakach

Składniki
- 1/2 kg mieszanych grzybów leśnych
- 4 duże ziemniaki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 10 dag wędzonego boczku w plastrach
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1/2 szklanki śmietany 12%
- 3 łyżki masła
- gałązka świeżego majeranku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obłożyć plasterkami czosnku, piec w folii przez 15 minut w temp. 200°C. Oczyścić grzyby. Cebulę posiekać i zeszklić ją na rozgrzanym maśle, dodać grzyby, oprószyć majerankiem. Doprawić solą i pieprzem.
Boczek przesmażyć. Upieczone ziemniaki przekroić na pół, obłożyć grzybami i boczkiem. Skropić śmietaną, udekorować majerankiem.
Zobacz także: