Grzyby z pieczonymi ziemniakami
Wspaniały pomysł na danie z pieczonymi ziemniakami i pieczarkami. Jest tanie, sycące i pyszne!
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki dokładnie wyszorować, opłukać, nie obierać. Wytrzeć do sucha.
2. Dno naczynia żaroodpornego wysmarować masłem. Włożyć pokrojone na plasterki czosnek i cebulę oraz całe ziemniaki. Polać 2 łyżkami oliwy, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C, piec 45 minut. W połowie pieczenia przewrócić.
3. Pieczarki oczyścić, zostawić w całości. Obsmażyć na złoto na maśle, doprawiając solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem 5 min, następnie smażyć jeszcze 10 min, odparować.
4. Na kwadrans przed końcem pieczenia ziemniaków włożyć pieczarki, zrumienić. Danie posypać szczypiorkiem.
Zobacz także: