Grzyby z pieczonymi ziemniakami

Wspaniały pomysł na danie z pieczonymi ziemniakami i pieczarkami. Jest tanie, sycące i pyszne!

Czas pieczenia ziemniaków może być różny w zależności od ich wielkości. Najlepiej sprawdzić, czy są miękkie, nakłuwając je wykałaczką
Czas pieczenia ziemniaków może być różny w zależności od ich wielkości. Najlepiej sprawdzić, czy są miękkie, nakłuwając je wykałaczką123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 kg małych ziemniaków
  • 1/2 kg małych pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 5 łyżek masła
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki dokładnie wyszorować, opłukać, nie obierać. Wytrzeć do sucha.

2. Dno naczynia żaroodpornego wysmarować masłem. Włożyć pokrojone na plasterki czosnek i cebulę oraz całe ziemniaki. Polać 2 łyżkami oliwy, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C, piec 45 minut. W połowie pieczenia przewrócić.

3. Pieczarki oczyścić, zostawić w całości. Obsmażyć na złoto na maśle, doprawiając solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem 5 min, następnie smażyć jeszcze 10 min, odparować.

4. Na kwadrans przed końcem pieczenia ziemniaków włożyć pieczarki, zrumienić. Danie posypać szczypiorkiem.

Zobacz także:

Zupa porowa-ziemniaczanamateriały prasowe
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?