Gulasz po burgundzku
Znakomite, aromatyczne danie na cały weekend. Palce lizać!
Sposób przygotowania:
1. Boczek pokrój w większą kostkę, a mięso wołowe w 3-4 cm kawałki. Marchew obierz i potnij w plasterki. Czosnek obierz i zmiażdż.
2. Boczek zrumień na patelni. Przełóż do żaroodpornego garnka. Na tłuszczu ze smażenia boczku partiami obsmażaj wołowinę. Mięso przełóż do garnka. Na reszcie tłuszczu (ew. z dodatkiem łyżki masła) podsmaż czosnek z marchewką. Oprósz mąką. Przełóż do garnka z mięsem.
3. Do garnka wlej bulion i wino. Dodaj przecier, listki laurowe, sól i pieprz. Wymieszaj i zagotuj. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160°C. Piecz pod przykryciem przez ok. 2,5 godziny. Szalotki posiekaj i razem z całymi pieczarkami zeszklij na pozostałym maśle. Dołóż do mięsa po 2 godzinach pieczenia.
Zobacz także: