Gulasz po burgundzku
Znakomite, aromatyczne danie na cały weekend. Palce lizać!
Składniki
- 1,5 kg wołowiny (łopatka, pręga, rozbratel)
- 200 g wędzonego boczku
- 2 szalotki lub 4 cebulki perłowe
- 2 marchewki
- 15 małych pieczarek
- 500 ml bulionu wołowego
- 2 kieliszki czerwonego wytrawnego wina
- 6 ząbków czosnku
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 4-5 łyżek mąki
- 2 liście laurowe
- 3 łyżki masła
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Boczek pokrój w większą kostkę, a mięso wołowe w 3-4 cm kawałki. Marchew obierz i potnij w plasterki. Czosnek obierz i zmiażdż.
2. Boczek zrumień na patelni. Przełóż do żaroodpornego garnka. Na tłuszczu ze smażenia boczku partiami obsmażaj wołowinę. Mięso przełóż do garnka. Na reszcie tłuszczu (ew. z dodatkiem łyżki masła) podsmaż czosnek z marchewką. Oprósz mąką. Przełóż do garnka z mięsem.
3. Do garnka wlej bulion i wino. Dodaj przecier, listki laurowe, sól i pieprz. Wymieszaj i zagotuj. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160°C. Piecz pod przykryciem przez ok. 2,5 godziny. Szalotki posiekaj i razem z całymi pieczarkami zeszklij na pozostałym maśle. Dołóż do mięsa po 2 godzinach pieczenia.
Zobacz także: