Reklama

Gulasz z brukselką

Brukselka pojawia się w sklepach tuż po pierwszych przymrozkach.

Składniki

  • 400 g czerwonej soczewicy
  • 600 g brukselki
  • 2 cebule
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 1 i ½ szklanka przecieru pomidorowego
  • 400 g kiełbasy, np. podwawelskiej lub toruńskiej
  • olej do smażenia
  • 2 listki laurowe
  • po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • ¼ łyżeczki kuminu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Soczewicę przełóż na sito, opłucz pod bieżącą wodą. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w niezbyt dużą kostkę. Cebule drobno posiekaj. Z brukselek usuń wierzchnie liście, opłucz. Kiełbasę pokrój w plasterki. Do garnka wlej bulion, dodaj listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego oraz pieprzu, podgrzej.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć cebulę. Mieszając smaż aż stanie się szklista. Następnie dodaj ziemniaki, posyp kuminem oraz mieloną papryką. Mieszając smaż ok. 5 min. Przełóż do gorącego bulionu, gotuj na średnim ogniu ok. 15 min. Następnie dodaj soczewicę, brukselkę, przecier pomidorowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, gotuj ok. 10 min. W międzyczasie na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć kiełbasę, smaż ok. 5 min. Przełóż ją do gulaszu i jeszcze chwilę podgrzewaj. Na koniec dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Reklama

Zobacz także:


Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy