Gulasz z brukselką
Brukselka pojawia się w sklepach tuż po pierwszych przymrozkach.
Składniki
- 400 g czerwonej soczewicy
- 600 g brukselki
- 2 cebule
- 1 kg ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- 800 ml bulionu warzywnego
- 1 i ½ szklanka przecieru pomidorowego
- 400 g kiełbasy, np. podwawelskiej lub toruńskiej
- olej do smażenia
- 2 listki laurowe
- po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- ¼ łyżeczki kuminu
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Soczewicę przełóż na sito, opłucz pod bieżącą wodą. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w niezbyt dużą kostkę. Cebule drobno posiekaj. Z brukselek usuń wierzchnie liście, opłucz. Kiełbasę pokrój w plasterki. Do garnka wlej bulion, dodaj listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego oraz pieprzu, podgrzej.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć cebulę. Mieszając smaż aż stanie się szklista. Następnie dodaj ziemniaki, posyp kuminem oraz mieloną papryką. Mieszając smaż ok. 5 min. Przełóż do gorącego bulionu, gotuj na średnim ogniu ok. 15 min. Następnie dodaj soczewicę, brukselkę, przecier pomidorowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, gotuj ok. 10 min. W międzyczasie na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć kiełbasę, smaż ok. 5 min. Przełóż ją do gulaszu i jeszcze chwilę podgrzewaj. Na koniec dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Zobacz także: