Gulasz z czerwoną soczewicą i indykiem
Gulasz nie jest skomplikowany w przygotowaniu, a smakuje bardzo dobrze.

Składniki
- 200 g czerwonej soczewicy
- 2 nieduże pory
- 300 g fileta z indyka
- półtora litra bulionu warzywnego
- 100 g kiełków fasoli mung
- 150 g orzechów nerkowca
- sól, pieprz
- 4 plastry ananasa
- 4 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki sosu sojowego
Sposób przygotowania:
1. Umyte pory przekrawamy na pół i kroimy w półplastry, a ananasa w kostkę. Filet z indyka krótko płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy na mniejsze, w miarę równe kawałki. Na rozgrzanej patelni bez tłuszczu podprażamy orzechy nerkowca na jasnozłoty kolor uważając, żeby się nie przypaliły. Przekładamy na pergamin, aby ostygły.
2. W garnku rozgrzewamy olej sezamowy, przekładamy soczewicę i pory, smażymy cztery minuty, co jakiś czas mieszając. Dodajemy ananasa, kawałki indyka, zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy 10-12 minut na wolnym ogniu, aż soczewica i mięso będą miękkie.
3. Pod koniec gotowania wrzucamy kiełki fasoli mung, podprażone orzechy, doprawiamy pieprzem, solą, sosem sojowym i dusimy jeszcze trzy minuty, mieszając od czasu do czasu. Podajemy z podpłomykami lub ryżem.
Zobacz także: