Reklama

Gulasz z dynią

Do gulaszu najbardziej pasują kluski kładzione. Jeśli nie masz czasu ich przyrządzić, podaj go z kaszą jęczmienną na sypko.

Składniki na 4 porcje: 60 dag wieprzowiny na gulasz, 35 dag dyni, 40 dag ziemniaków, 4 cebule, 2 ząbki czosnku, 2 pomidory, 10 dag śmietany, 1 łyżka oleju, sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, 2 łyżki mąki.

Cebulę i czosnek obrać, oczyścić. Cebule pokroić na półplasterki, czosnek drobno posiekać. Mięso opłukać, osuszyć, pokroić na niewielkie kawałki. Podsmażyć na rozgrzanym oleju, dodać cebulę i czosnek, doprawić solą, pieprzem i majerankiem, dorzucić liść laurowy.

Oprószyć mąką, wlać 3/4 litra wrzątku, doprowadzić do wrzenia. Dusić ok. 45 min. Ziemniaki i dynię obrać, umyć i pokroić w kostkę. Warzywa dodać do mięsa na około 20 minut przed końcem gotowania. Umyć pomidory, pokroić w kostkę i dodać do garnka. Kiedy się rozgotują, zaciągnąć gulasz śmietaną i ewentualnie jeszcze raz doprawić.

Reklama
Twoje Imperium
Dowiedz się więcej na temat: dynia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy