Gulasz z dynią i śliwkami
Najlepsze smaki jesieni w pysznym gulaszu!
Składniki
- 4 cebule
- Ząbek czosnku
- 200 g suszonych śliwek
- 800 g wołowiny z udźca
- Kawałek cynamonu
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- 0,5 wytrawnego wina czerwonego
- 400 ml bulionu
- Sól, pieprz
- 350 g dyni
2 godz. 40 min
4 osoby
Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Śliwki i mięso pokroić na kawałki. Przygotowane składniki umieścić w żaroodpornym. Dodać przyprawy, wlać wino i bulion. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 225 st. i zapiekać 1 godz 45 minut. Dynię obrać i pokroić w kostkę.
Do gulaszu dodać dynię i 250 ml gorącej wody. Piec pod przykryciem kolejne 45 minut.