Gulasz z fasolą na ostro
Rozgrzewające i treściwe danie na chłodne dni.
Sposób przygotowania:
1. Mięso krótko płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę, podobnie jak obrane cebule. Na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju i smażymy mięso, przekładamy do garnka, doprawiamy chili i solą. Na tym samym oleju podsmażamy cebulę i dodajemy do wołowiny. Zalewamy bulionem, dodajemy pomidory z puszki i dusimy około 2 godziny na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, żeby mięso nie przywierało do dna garnka.
2. Umyte papryki przekrawamy na pół, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Z papryczek chili pozbywamy się pestek i drobno siekamy. Fasolę wykładamy z puszek na sitko, by osączyć z zalewy. Umyty szczypiorek drobno kroimy.
3. Pół godziny przed końcem duszenia dodajemy do gulaszu papryki, a 10 minut przed końcem fasolę, mieszamy. Danie porcjujemy, dodajemy po łyżce śmietany i posypujemy szczypiorkiem.
Zobacz także: