Gulasz z indyka z fasolką

Dietetycy zalecają włączenie indyka do codziennego jadłospisu, zawiera on dużo potasu i żelaza. Zobacz, jak przygotować z niego gulasz

Mięso z indyka jest źródłem magnezu, żelaza oraz cynku
Mięso z indyka jest źródłem magnezu, żelaza oraz cynku123RF/PICSEL

Składniki

  • 60 dag mięsa z indyka
  • cebula
  • olej
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • 1/2 łyżeczki tłuczonego kminku
  • 30 dag fasolki szparagowej
  • 2 szklanki bulionu
  • majeranek
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

1. Mięso z indyka oczyść, pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem. 

2. Cebulę obierz i posiekaj. Podsmaż w rondelku na rozgrzanym oleju. Dodaj mięso i przecier pomidorowy. Całość oprósz papryką i mąką. Smaż jeszcze przez chwilę. Następnie wrzuć kminek, wlej bulion i duś powoli do miękkości.

3. Fasolkę opłucz i osusz. Odetnij końce i pokrój każdą na mniejsze kawałki, dodaj do mięsa w rondelku i podduś. Gulasz dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem. 

4. Podawaj z gotowanymi ziemniakami lub świeżym pieczywem.

Zobacz także:

Piotr Adamczyk do Krakowa nie przyjechał sam. Czy sprosta nowej roli?Styl.pl