Gulasz z kiszoną kapustą
Do gulaszu najlepiej dodać kiełbasę wędzoną. Kiszoną kapustę zawsze należy wypłukać pod bieżącą wodą, by nie była za kwaśna i pokroić.
Składniki
- 75 dag karkówki
- 20 dag kiełbasy
- 1 kg kiszonej kapusty
- 80 dag ziemniaków
- 1 duża cebula
- po 1 żółtej i czerwonej papryce
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1/2 szklanki śmietany
- sól, pieprz, liście laurowe, oregano, cukier, słodka papryka, kminek
- 3 gałązki świeżego majeranku do dekoracji
1 godz. 30 min
7
Mięso umyć, oczyścić z żył i resztek kości, pokroić w kostkę, kiełbasę w grube plastry.
Mięso zrumienić na oleju, dodać kiełbasę, pokrojone papryki i cebulę, 2 liście laurowe, łyżkę oregano i paprykę. Przesmażyć krótko.
Dodać kapustę i zalać bulionem. Dusić 75 min. Doprawić solą, pieprzem, kminkiem. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić na małe kawałki, dodać 40 minut przed końcem gotowania. Na koniec dodać przecier i ew. cukier. Podawać ze śmietaną, udekorowany majerankiem.