Reklama

Gulasz z kopytkami

Skorzystaj z naszego pomysłu i zaserwuj gulasz z kopytkami. To apetyczne, smaczne i sycące danie.

Składniki

  • 1 kg obranych ziemniaków
  • jajko
  • 20 dag mąki + trochę do podsypania
  • 30 dag łopatki wieprzowej
  • 2 czerwone papryki
  • cebula
  • łyżeczka ostrej papryki mielonej
  • łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • łyżeczka majeranku
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • olej
  • sól

Przygotowanie:

Łopatkę umyj pod zimną wodą i osusz. Następnie pokrój w kostkę. Przed krojeniem warto włożyć mięso do zamrażarki, częściowo zamrożone łatwiej jest pokroić. Łopatka o grubości około 2,5 cm powinna spędzić w zamrażarce ok. 50 minut.

Cebulę obierz i drobno posiekaj. Papryki umyj i osusz. Przekrój na pół i oczyść z gniazd nasiennych. Miąższ pokrój. W szerokim rondlu rozgrzej olej i podsmaż mięso. Kiedy będzie rumiane, dodaj cebulę, paprykę i przyprawy: papryki mielone oraz majeranek. Całość smaż około 10 minut.

Reklama

W szklance wody rozmieszaj koncentrat pomidorowy. Wlej płyn do mięsa i duś pod przykryciem przez 20 minut. Gulasz podawaj z kopytkami.

Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Ostudź i przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Dodaj mąkę, jajko i zagnieć jednolite ciasto. Przełóż je na stolnicę posypaną mąką. Podziel na 6 części i uformuj cienki wałek. Spłaszcz go i potnij na ukośne kawałki. W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Porcjami wrzucaj kopytka i gotuj od momentu wypłynięcia. Wyciągnij je łyżką cedzakową.

Zobacz także:


Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy