Reklama

Gulasz z kurczakiem i fasolką

To połączenie stanowi ucztę dla podniebienia.

Czas przyrządzenia: 40 minut
Składniki dla: 4

Składniki

  • 150 g zielonej fasolki
  • pół puszki małych marchewek
  • 2 cebule
  • jabłko
  • 5–6 ziemniaków
  • 350 g piersi z kurczaka
  • 2 szklanki bulionu
  • olej
  • łyżka miodu
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 4 plastry boczku
  • mąka

Sposób przygotowania:

1. Fasolkę płuczemy, odcinamy końcówki i strąki kroimy na pół. Marchewkę odcedzamy z zalewy. Obrane cebule siekamy w kostkę. Opłukane i osuszone mięso kroimy na mniejsze kawałki, a obrane ziemniaki w kostkę. Obrane ze skórki jabłko przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i tniemy na ćwiartki.

2. W garnku rozgrzewamy trzy łyżki oleju, podsmażamy mięso na jasnozłoty kolor i przekładamy na talerz. Na tym samym oleju podsmażamy przez trzy minuty cebulę, ziemniaki i fasolkę. Zalewamy bulionem i dusimy, aż warzywa będę miękkie. 

3. Następnie dodajemy ćwiartki jabłka, marchewki, doprawiamy pieprzem, solą, musztardą, miodem i chwilę gotujemy. Zagęszczamy dwoma łyżkami mąki i dusimy jeszcze dwie minuty. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy plastry boczku. Dodajemy do gulaszu i podajemy. 

Zobacz także:

Reklama


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy