Gulasz z kurczakiem i fasolką
To połączenie stanowi ucztę dla podniebienia.
Składniki
- 150 g zielonej fasolki
- pół puszki małych marchewek
- 2 cebule
- jabłko
- 5–6 ziemniaków
- 350 g piersi z kurczaka
- 2 szklanki bulionu
- olej
- łyżka miodu
- sól, pieprz
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 4 plastry boczku
- mąka
Sposób przygotowania:
1. Fasolkę płuczemy, odcinamy końcówki i strąki kroimy na pół. Marchewkę odcedzamy z zalewy. Obrane cebule siekamy w kostkę. Opłukane i osuszone mięso kroimy na mniejsze kawałki, a obrane ziemniaki w kostkę. Obrane ze skórki jabłko przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i tniemy na ćwiartki.
2. W garnku rozgrzewamy trzy łyżki oleju, podsmażamy mięso na jasnozłoty kolor i przekładamy na talerz. Na tym samym oleju podsmażamy przez trzy minuty cebulę, ziemniaki i fasolkę. Zalewamy bulionem i dusimy, aż warzywa będę miękkie.
3. Następnie dodajemy ćwiartki jabłka, marchewki, doprawiamy pieprzem, solą, musztardą, miodem i chwilę gotujemy. Zagęszczamy dwoma łyżkami mąki i dusimy jeszcze dwie minuty. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy plastry boczku. Dodajemy do gulaszu i podajemy.
Zobacz także: