Gulasz z kurczakiem i fasolką
To połączenie stanowi ucztę dla podniebienia.
Sposób przygotowania:
1. Fasolkę płuczemy, odcinamy końcówki i strąki kroimy na pół. Marchewkę odcedzamy z zalewy. Obrane cebule siekamy w kostkę. Opłukane i osuszone mięso kroimy na mniejsze kawałki, a obrane ziemniaki w kostkę. Obrane ze skórki jabłko przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i tniemy na ćwiartki.
2. W garnku rozgrzewamy trzy łyżki oleju, podsmażamy mięso na jasnozłoty kolor i przekładamy na talerz. Na tym samym oleju podsmażamy przez trzy minuty cebulę, ziemniaki i fasolkę. Zalewamy bulionem i dusimy, aż warzywa będę miękkie.
3. Następnie dodajemy ćwiartki jabłka, marchewki, doprawiamy pieprzem, solą, musztardą, miodem i chwilę gotujemy. Zagęszczamy dwoma łyżkami mąki i dusimy jeszcze dwie minuty. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy plastry boczku. Dodajemy do gulaszu i podajemy.
Zobacz także: